2012. október 11., csütörtök

vhs2dvd.hu | videó és audiókazetták

VHS, SVHS kazetta

MicrophoneKazetta méretek : 187 x 103 x 25

A VHS (Video Home System) a legelterjedtebb kazetta formátum otthoni és általános felhasználása.1976-ban a Panasonic és a JVC összeállt, a Sony Betamax kazettájával szemben, ami a piac legjobb minőségű terméke volt megalkotta a VHS-t, ami bár nem volt olyan tökéletes, de a harcban az olcsósága miatt a VHS nyert. Az SVHS egy minőségben továbbfejlesztett VHS szabvány, amit csak speciálisan (Super) S-VHS videókkal lehet visszajátszani.

VHS-C, SVHS-C kazetta

MicrophoneKazetta méretek: 92x 59 x 22,5

A 'C' jelentése: compact. Ez a kazetta VHS rendszerű videó kamerákhoz lett kitalálva. Az SVHS és az SVHS-C továbbfejlesztett változatuk különválasztott chrominancia (szín) és luminancia (fény) jelekkel rendelkezik, ezzel is javítva a képminőséget.

MiniDV kazetta

MicrophoneKazetta méretek : 65 x 48 x 12
1995-ben a Sony, a Philips, a Thomson, a Hitachi, és a Panasonic megalkotta a digitális adatrögzítéssel működő és már 500 sort rögzítő, extra kicsi kazetta formátumot a MiniDV-t.

Video8/Hi8/Digital8 kazetta

MicrophoneVideo8 kazetta méretek : 94 x 63 x 15
Az első ilyen kazettával működő kamerát a Kodak dobta piacra 1984-ben ami felbontását tekintve 255 soros volt, követte a minőségjavított Hi8 ami már 415 sort rögzített a szalagra. A Digital8 változat válaszként született a sony DV szabványára, amely már digitális hangtulajdonságokat is hordoz. Így a Digital8 felvételeket a HI8 as kamerák nem képesek lejátszani, viszont a Video8 felvételeket meg a digital8 kamerák nem viszik általában. Videó8 típusból készültek LP/SP rögzítést alkalmazó kamerák is!

Audió Bakelit lemez

MicrophoneA Bakelit bár minőségében messze a legtartósabb és legjobb dinamikájú hang - adathordozó, méretéből kifolyólag, illetve a lejátszására alkalmas eszközök méreteiből kifolyólag a technika fejlődésének áldozata lett. Rögzítési metódusát viszont a CD-DVD gyártás átvette. A spirálvonalú rögzítés, illetve az egybe felületnyomás ma is alkalmazott megoldás a CD-DVD gyártásban.

Audió kazetta

Microphonenormál kazetta méretek : 100 x 63 x 9
Az audió kazetta talán a legelterjettebb adathordozó volt. Igénytelenségével és könnyű hordozhatóságával. A mai MP3 lejátszók veszik fel velük a versenyt.